Friday, 5 February 2010

Mumintrollen

Mumintrollen fyller i år 65 år. Inte så mycket att fira kanske men om man vill kan man ju gå på NK's Muminevenemang om man är i Stockholm. Jag gillar Tove Janssons Mumintrollen men har aldrig riktigt förstått mig på böckerna. Lilla My var så deppig och skrivstilen i böckerna var svår att läsa. Däremot fick jag söta porslinsfigurer som liten som jag faktiskt har i min kryddhylla nu för tiden :)
Det gör mig glad de få gånger jag lagar mat att öppna skåpet och se Snusmumriken suga på sin pipa.

Vad har ni för minnen av Mumintrollen och läser ni de böckerna för era barn?

8 comments:

 1. Hi, hi, inga goda minnen! Jag AVSKYDDE den där finlandssvenskan, klarade aldrig av att lyssna på sagorna på TV och fick djupt rotade aggressioner mot mumintrollet!:o
  Har aldrig läst böckerna för något av mina barn!

  När en finlandssvensk tjej på jobbet blev en av mina bästa vänner kom jag över språkproblemet, men jag får fortfarande obehagskänslor när jag ser mumintrollet!;)

  Kraaam!

  ReplyDelete
 2. Hej!
  Tack för din fina kommentar hos mig :)
  Jag har små pixieböcker med mumintrollet som jag läser för pojkarna, dock INTE med ställd röst ;)

  Undrar en sak: Har du loggat in på nätet genom en annan webläsare? Är det kanske därför du ser min blogg rätt nu (brukar bli tokigt om man har firefox) eller kan det vara så att det har rättat till sig själv...

  Kram Milla

  ReplyDelete
 3. Mumintrollen är ingen favorit här hemma. Tycker de är supersöta men har rysningsminnen av dem. Tycker de är lite för mörka och läskiga i sagoform, skulle däremot kunna tänka mig dem på tex muggar.

  Och du behöver inte oroa dig, jag hamnade inte i "träsket" förrän efter tvåan. Med Em var jag fortfarande en fräsch lattemamma ;0. Tror det var själva familjelogistiken som knäckte mig... Å andra sidan uppskattade jag verkligen min utekväll med tjejerna i går!

  Ha en fin helg!
  Kram
  Cathrin

  ReplyDelete
 4. Ja, visst går det att beställa mössa, vad roligt om du gillar dem! Även likadana naturvita kommer jag att göra, samt en annan mössmodell utan öron i andra färger lite senare, de dyker upp på bloggen sen. Egentligen hade jag tänkt att samtliga skulle fungera som unisexmodeller.

  Som typisk finlandssvensk älskar jag mumin :-). Lilla My är min favorit. Hon är så orädd, bitsk och ärlig som få vågar vara. En aning som Pippi Långstrump. Intressant att höra vad ni i sverige gillar mumin. Det kanske kan vara lättare att uppfatta poängen med mumin här i finland. Berättelserna driver med och ironiserar över stereotypa finlandssvenska sociala roller, och man känner igen sig i dem.

  ReplyDelete
 5. Hej, välkommen in, utlottning pågår ;)

  ReplyDelete
 6. Hi hi underbart att få träffa snusmumriken när man ska ta fram svartpepparen!
  Nattinatti
  /Eva

  ReplyDelete
 7. Jag har inte läst så mycket Mumintrollen, är inte riktigt någon favorit hos mig faktiskt.
  Så vad tyckte du om Melodifestivalen då? Det känns roligt att den är i gång igen.
  Ha en bra söndag!
  Kram Jenny

  ReplyDelete
 8. Jag har inte läst mycket mumin för barnen trots att vi har några böcker. Men jag gillar filmerna som visade på tv förut.

  Du får ha en trelvig söndagkväll Mia

  ReplyDelete