Sunday 4 October 2009

Kanelbullens dag!

Idag är det kanelbullens dag. Visste är det ett sätt för handlarna att sälja mer men jag tycker att det är trevligt att det finns ytterligare en ursäkt att baka bullar (inte för att man behöver någon).
Nu har vi i alla fall bakat bullar som ska fikas upp efter vår skogspromenad.

Använde detta recept:

Kanelbullar

Ingredienser
Portioner: Ca 20 st

1/2 paket jäst (á 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0.5 dl socker
1 krm Salt
Salt har många beteckningar men är i grunden en förening mellan natrium och kloridjoner. Salt innehåller även små mängder kalium, kalcium och magnesium.

- Bordsalt - finkornigt, jodberikat, det vanligaste svenska bordssaltet.

- Havssalt - utvinns ur saltbassänger i Medelhavet eller Atlanten. Ej berikat med jod.

- Mineralsalt - kallas ibland för dietsalt. Innehåller hälften så mycket natrium som vanligt salt. Innehåller jod.

- Örtsalt - havssalt som blandas med örter.

- Gourmetsalt - \'flingsalt\' görs av havssalt. Innehåller ej jod eller andra tillsatser.

')">salt

8 dl Vetemjöl
Vetemjöl är vårt vanligaste mjöl, mals av vetekornets kärna.')">vetemjöl


FYLLNING
50 g smör eller margarin
2 tsk malen Kanel
(Cinnamomum zeylanicum/cassia)
Kanel är innerbarken från ett ständigt grönt träd. Barken skärs från cirka två meter höga plantor. Kanel har en aromatisk doft och en söt smak. Det finns två typer av kanel dels \'äkta\' kanel som odlas på Sri Lanka och dels cassia-kanel som odlas mycket i Kina. Den \'äkta\' anses vara mer aromatisk och söt i smaken än cassian som däremot har kraftigare smak. Används som hel stång eller mald.

Det är en populär bakkrydda men god också på gröt och fil, i bullar och desserter. Även i orientaliska grytor och i drycker som tex kaffe.

Tips! Krydda kotletten med kanel. Jättegott till tomatkross och couscous.')">kanel

1/2 dl socker

PENSLING
ägg
pärlsocker

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
ca 20 stycken Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallan på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock

1 comment:

  1. Trevligt med lite fakta om salt. Kommer inte ihåg om det var vi som pratade om skillnaderna. Men nu har jag svaren.
    Tack vare ditt inlägg fick barnen sina bullar.
    Du får ha en skön höst dag

    ReplyDelete